Oprim sau nu aerul conditionat daca are inverter?

Published on

Cand pleci dimineata de acasa te intrebi daca sa opresti sau nu aerul conditionat, iar in acest moment ai o dilema. E clar ca ai vrea sa te intorci de la munca si sa gasesti o temperatura optima in casa, fapt pentru care cei mai multi dintre voi se intreaba daca este indicat sa lasati aparatul de aer conditionat cu inverter pornit pe durata intregii zile. Pastrarea unei temperaturi in casa asemanatoare celei dintr-un frigider nu poate fi un lucru bun pentru durata de viata a aerului conditionat.

Sa-l oprim sau sa-l lasam asa?

Te poti gandi in doua feluri atunci cand iti trece prin cap aceasta intrebare. Se spune ca aparatul merge mai bine atunci cand este solicitat. Pe de alta parte aparatul de aer conditionat iti poate raci incaperea in doar 15 minute din momentul in care i-ai dat drumul.

Pe de alta parte poate fi mai usor ca aparatul sa mentina o temperatura optima decat sa fie necesar sa il opresti si sa il pornesti mereu.

Aerul conditionat cu inverter intr-o locuinta goala. Aici raspunsul poate fi diferit, deci depinde de la caz la caz. In primul rand e important daca locuiesti intr-o casa sau intr-un apartament.

Conform EPA e indicat sa opresti aerul conditionat daca vei fi plecat mai mult decat cateva ore, dar daca iesi doar sa plimbi cainele sau sa cumperi o sticla de apa, lasa-l pornit. Insa daca pleci la munca pentru mai mult de 8 ore, opreste-l. Daca judecam astfel, atunci cand pleci in vacanta ar trebui sa te intorci acasa si sa nu ai aerul pornit.

In cazul in care locuiesti intr-un apartament la bloc nu pierde din vedere ca tavanul tau fierbinte devine pentru cineva podeaua fierbinte. In acest caz poate ai vrea sa mentii o temperatura minima constanta, macar atunci cand sunt vecinii tai acasa.

Regalarea temperaturii este o alta problema deoarece este cruciala. Poti cumpara un termostat care se poate programa, iar in acest fel vei reusi sa economisesti sute de lei din facturile emise in timpul verii. Poti programa termostatul sa porneasca sistemul cu jumatate de ora inainte de a veni de la muca si sa il opreasca cu jumatate de ora inainte de a pleca la munca. Daca preferi o temperatura mai ridica, poti seta aparatul la o temperatura medie cat timp esti plecat si la o temperatura superioara cu putin timp inainte sa ajungi.

Unii specialisti sustin ca e indicat sa lasi aerul conditionat inverter pornit cat timp esti in vacanta deoarece in acest mod asiguri fluxul de aer in incapere si protejezi piesele de mobilier.

Indiferent daca decizi sa il lasi pornit sau oprit ar trebui sa stii cateva lucruri de baza:

-asigura-te ca ai usile si geamurile inchise;

-trage draperiile si jaluzelele pe durata zilei cand bate soarele;

-verifica si schimba filtrele periodic;

-gaseste un bun contractant care sa verifice conductele si nivelurile aparatului.

To be informed of the latest articles, subscribe: